Caesar Salaatti

4
25 min

Valmista herkullinen Caesar salaatti kotona! Tässä yksinkertainen ohje caesar kastikkeella, rapeilla leipäkuutioilla ja raastetulla parmesaanilla. Valmistusaika vain 25 minuuttia.

Valmista herkullinen caesar salaatti helposti! Tämä ohje on nopea ja sisältää rapeita leipäkuutioita ja parmesaania.

Caesar-kastikkeen tarina ja alkuperä

Caesar-kastike on yksi maailman tunnetuimmista salaattikastikkeista, ja sen historia juontaa juurensa 1920-luvun Meksikoon. Italian syntyinen kokki Caesar Cardini loi tämän herkullisen kastikkeen Tijuanassa sijaitsevassa ravintolassaan. Tarun mukaan kastike syntyi improvisoinnin tuloksena, kun Cardini halusi tarjota asiakkailleen jotain erikoista, vaikka raaka-aineet olivat vähissä. Nykyään caesar-kastike on suosittu erityisesti caesar-salaatin yhteydessä, mutta sen käyttökohteet ovat monipuoliset.

Caesar-kastikkeen perusainesosat

Caesar-kastike valmistetaan muutamista yksinkertaisista, mutta maukkaista aineksista. Perinteinen resepti sisältää munankeltuaisen, oliiviöljyn, sitruunamehun, worcester-kastikkeen, valkosipulin, anjoviksen ja raastetun parmesaanijuuston. Näiden yhdistelmä luo kastikkeelle sen tunnusomaisen umami-maun, jossa anjovis ja parmesaani korostavat makua. Laadukkaat ja tuoreet ainekset ovat avainasemassa, jotta lopputulos on täydellinen. Jos haluat kokeilla caesar-kastiketta itse, kannattaa käyttää parhaita saatavilla olevia raaka-aineita.

Näin valmistat caesar-kastikkeen itse

Caesar-kastikkeen valmistus on helppoa, mutta vaatii tarkkuutta. Aloita murskaamalla valkosipuli ja anjovikset tahnaksi. Sekoita tämän jälkeen munankeltuainen, sitruunamehu ja worcester-kastike. Lisää seokseen vähitellen oliiviöljyä, jolloin kastike saostuu ja saa kermaisen koostumuksensa. Lopuksi lisää raastettu parmesaanijuusto, joka antaa kastikkeelle sen ainutlaatuisen maun. Caesar-kastike on parhaimmillaan tuoreena, joten valmista se juuri ennen tarjoilua. Jäännökset säilyvät jääkaapissa muutaman päivän ajan.

Monipuoliset käyttötavat caesar-kastikkeelle

Caesar-kastike ei ole vain salaattikastike – sen käyttökohteet ovat laajat. Klassinen caesar-salaatti sisältää roomansalaattia, krutonkeja ja parmesaanilastuja, mutta kastike sopii myös grillatun kanan, katkarapujen tai jopa pastan kanssa. Voit käyttää sitä myös dipinä raakojen vihannesten tai leivän kastikkeena. Caesar-kastikkeen voimakas maku tekee siitä täydellisen lisän moniin ruokalajeihin, ja se on helppo valmistaa myös kotona. Jos etsit inspiraatiota, kokeile caesar-salaatti ohjeita tai luo omia makuyhdistelmiä!

Caesar-kastike on siis monipuolinen ja helppo valmistaa, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan sekä arkiruoille että juhlavampiin tilaisuuksiin. Kokeile itse ja nauti tästä klassikosta!

Ainekset

300 g broilerin sisäfilettä
1 rkl margariinia
2 ruukkua rooman- tai jäävuorisalaattia
4 viipaletta vaaleaa paahtoleipää tai n. 80 g leipäkrutonkeja
1-2 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa mustapippuria
Kastike:
1 keltuainen
3-4 anjovisfileetä
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl vettä
1 tl sinappia
ripaus mustapippuria
1 dl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl parmesaania raastettuna

Valmistus

Caesar-salaatti on yksinkertainen mutta myös erittäin maistuva salaatti, johon makua antaa anjovisfileistä pyöräytetty sakea kastike. Broileri tekee salaatista ruokaisan.

1. Kuumenna margariini pannulla. Lisää broilerin sisäfileet ja paista ne molemmin puolin kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa paistetut fileet suupaloiksi.

2. Huuhdo salaatinlehdet kylmällä vedellä ja valuta ne hyvin. Ripele lehdet laakeaan kulhoon.

3. Leikkaa leipäviipaleet pienehköiksi kuutioiksi. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää hienonnettu valkosipulinkynsi. Anna valkosipulin käydä hetken öljyssä, sitten lisää leipäkuutiot. Paista ne rapeiksi ja kullanruskeiksi.

4. Valmista kastike. Sekoita kulhossa keltuainen, hienonnetut anjovisfileet, sitruunanmehu, vesi, sinappi ja mustapippuri. Lisää öljy vähitellen ohuena nauhana ja sekoita tasaiseksi. Mausta kastike hienonnetulla valkosipulilla. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti.

Ripottele salaatin päälle raastettu parmesaani ja paistetut leipäkuutiot.

Valmistusaika: 25 min
Annosmäärä: 3-4 annosta

Caesar-kastikkeen tarina ja alkuperä

Caesar-kastike on yksi maailman tunnetuimmista salaattikastikkeista, ja sen historia juontaa juurensa 1920-luvun Meksikoon. Italian syntyinen kokki Caesar Cardini loi tämän herkullisen kastikkeen Tijuanassa sijaitsevassa ravintolassaan. Tarun mukaan kastike syntyi improvisoinnin tuloksena, kun Cardini halusi tarjota asiakkailleen jotain erikoista, vaikka raaka-aineet olivat vähissä. Nykyään caesar-kastike on suosittu erityisesti caesar-salaatin yhteydessä, mutta sen käyttökohteet ovat monipuoliset.

Caesar-kastikkeen perusainesosat

Caesar-kastike valmistetaan muutamista yksinkertaisista, mutta maukkaista aineksista. Perinteinen resepti sisältää munankeltuaisen, oliiviöljyn, sitruunamehun, worcester-kastikkeen, valkosipulin, anjoviksen ja raastetun parmesaanijuuston. Näiden yhdistelmä luo kastikkeelle sen tunnusomaisen umami-maun, jossa anjovis ja parmesaani korostavat makua. Laadukkaat ja tuoreet ainekset ovat avainasemassa, jotta lopputulos on täydellinen. Jos haluat kokeilla caesar-kastiketta itse, kannattaa käyttää parhaita saatavilla olevia raaka-aineita.

Näin valmistat caesar-kastikkeen itse

Caesar-kastikkeen valmistus on helppoa, mutta vaatii tarkkuutta. Aloita murskaamalla valkosipuli ja anjovikset tahnaksi. Sekoita tämän jälkeen munankeltuainen, sitruunamehu ja worcester-kastike. Lisää seokseen vähitellen oliiviöljyä, jolloin kastike saostuu ja saa kermaisen koostumuksensa. Lopuksi lisää raastettu parmesaanijuusto, joka antaa kastikkeelle sen ainutlaatuisen maun. Caesar-kastike on parhaimmillaan tuoreena, joten valmista se juuri ennen tarjoilua. Jäännökset säilyvät jääkaapissa muutaman päivän ajan.

Monipuoliset käyttötavat caesar-kastikkeelle

Caesar-kastike ei ole vain salaattikastike – sen käyttökohteet ovat laajat. Klassinen caesar-salaatti sisältää roomansalaattia, krutonkeja ja parmesaanilastuja, mutta kastike sopii myös grillatun kanan, katkarapujen tai jopa pastan kanssa. Voit käyttää sitä myös dipinä raakojen vihannesten tai leivän kastikkeena. Caesar-kastikkeen voimakas maku tekee siitä täydellisen lisän moniin ruokalajeihin, ja se on helppo valmistaa myös kotona. Jos etsit inspiraatiota, kokeile caesar-salaatti ohjeita tai luo omia makuyhdistelmiä!

Caesar-kastike on siis monipuolinen ja helppo valmistaa, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan sekä arkiruoille että juhlavampiin tilaisuuksiin. Kokeile itse ja nauti tästä klassikosta!