Tee joulun pääruuaksi täytetty kokonainen kalkkuna pekonilla! Nopea ohje ja vinkit mehevyyden säilyttämiseen. Täydellinen jouluruoka perheelle.
1 (n. 5 kg) kokonainen kalkkuna
1 pkt (170 g) pekonia
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
1 iso omena
200 g varsiselleriä
1 varsi timjamia
4 laakerinlehteä
YRTTIVOI
350 g voita
1 sitruuna
1 dl lehtipersiljaa
1/2 dl siirappia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Maistuisiko jouluna kinkun sijaan kalkkuna? Koska kalkkunanliha on vähärasvaista, mehevyyden lisäämiseksi kalkkuna kannattaa täyttää!
1. Sulata jäinen kalkkuna hitaasti jääkaapissa tai kylmiössä. Sulaminen kestää noin kaksi vuorokautta.
2. Ota kalkkuna huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Paloittele pekoni, sipulit, omenat ja varsiselleri. Kuullota niitä pannulla mausteiden kanssa, kunnes omenat pehmenevät. Ota pannu liedeltä ja anna seoksen jäähtyä.
3. Pehmennä voi mikrossa. Raasta sitruunan keltainen pintakuori ja purista mehu. Sekoita yrttivoin ainekset keskenään.
4. Hiero valmistettu yrttivoiseos kalkkunan nahkan alle. Täytä kalkkuna pekoni-kasvisseoksella. Jätä vatsaonteloon hieman tilaa vesihöyrylle, joka estää kalkkunan kuivumista. Laita sitruunan puolikkaat täytteen tulpaksi.
5. Sido puuvillalangalla kalkkunan koivet ja siivet tiiviisti kalkkunaa vasten paiston ajaksi. Nosta kalkkuna uunivuokaan.
6. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 3,5 tuntia (varaa paistoaikaa noin 45 minuuttia kiloa kohti). Valele kalkkunaa usein paistamisen aikana siitä irtoavalla paistonesteellä. Tarkista kypsyys pistämällä cocktail-tikku paksun lihan kohdalta; jos reiästä tuleva neste on kirkasta, kalkkuna on kypsää.
7. Ota kalkkuna uunista ja peitä foliolla. Anna levätä ennen tarjoilua.
Annosmäärä: 6 Valmistusaika: 4 tuntia (+ sulaminen)